Aandachtspunten bij het plaatsen van een zorgunit

Op het moment dat iemand hulpbehoevend is, kan je ervoor kiezen om een zorgunit te plaatsen in de tuin van een vriend of familielid. Deze vriend of familielid kan dan als mantelzorger optreden, terwijl het hulpbehoevend persoon een eigen plekje heeft om in te wonen. Hierbij kan je denken aan een jong persoon die een ongeluk heeft gehad en niet meer zelfstandig kan wonen. Of een bejaard persoon die het huishouden niet meer aan kan en zichzelf niet meer kan wassen.

Is er een vergunning nodig voor een zorgunit?

Als je een mantelzorgwoning in de vorm van een zorgunit op eigen terrein plaatst, kan dit gewoon zonder gevolgen. Je hebt hier geen vergunning voor nodig en de regels hiervoor zijn vergelijkbaar met de regels voor het plaatsen van een tuinhuis of garage. Bij de gemeente kan je navragen wat deze regels precies inhouden. Naast het plaatsen van een zorgunit in de tuin behoort een uitbouw ook tot de opties. Tevens kan de garage omgebouwd worden tot mantelzorgwoning. Op het moment dat het hulpbehoevend persoon niet meer in de mantelzorgwoning woont, mag het ook niet meer dienst doen als woning. De badkamer en keuken dienen verwijdert te worden.

Gevolgen op fiscaal en financieel gebied

Het hebben van een zorgunit in de tuin kan fiscale en financiƫle gevolgen hebben voor jou als mantelzorger. Omdat een mantelzorgwoning tijdelijk is, zijn de kosten hiervan zijn niet aftrekbaar van de belasting. Het wordt daarentegen niet meegeteld voor de WOZ-waarde van jouw huis. Als het hulpbehoevend persoon ingeschreven staat op het adres van de mantelzorger, kan dit gevolgen hebben voor een eventuele uitkering. Zo kan de huur- of zorgtoeslag veranderen.

Voorzien van alle gemakken

Er zijn verschillende aanbieders voor een mantelzorgwoning in Brabant. Als je gaat wonen in een zorgunit, is het fijn als je comfortabel woont en voorzien bent van alle gemakken. Let op dat de zorgwoning die je huurt of koopt voldoet aan eisen die door de overheid gesteld zijn denkend aan gezondheid, veiligheid en milieu. Bij Dit is Plek kan je diverse soort units huren of kopen, zo ook een zorgunit. Dit zijn units die beschikken over een keuken en daarnaast sanitaire voorzieningen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *