Ben jij geschikt voor een baan als verzorgende ig?

In een land als Nederland is het van groot belang dat de kwaliteit van de zorg op orde is. Door de vergrijzing moeten er wel steeds meer mensen kiezen voor een baan in de zorg. Een van de vacatures die het meest beschikbaar is, is die voor een verzorgende ig. Een verzorgende individuele gezondheidszorg biedt ondersteuning aan zij die het nodig hebben. Op deze pagina lees je precies wat voor taken je als ig’er allemaal uitvoert en waar je aan de slag kunt. Misschien is het wel jouw passie!

Op welke plekken worden verzorgende ig’s ingezet?

De verzorgende ig vacatures zie je op veel verschillende plekken in de zorg terug. Zo zijn er ig’s nodig om vrouwen bij te staan die net zijn bevallen. Ook in de gehandicaptenzorg kun je terecht met het diploma als verzorgende ig, net als in revalidatiecentra voor net geopereerden. Maar de grootste aanbieder van banen voor een ig is toch wel de ouderenzorg. In verzorgingstehuizen en als mantelzorger ben je onmisbaar voor de ouderen in dit land. We noemden het diploma al even, dat is een MBO niveau 3 diploma. Als ig ben je een niveau hoger dan een verzorgende, en een niveau lager dan een verpleegkundige. Wat dat voor invloed heeft op de taken die je mag uitvoeren, lees je in het volgende kopje.

Welke taken horen er bij een verzorgende ig?

Het takenpakket dat je dagelijks mag uitvoeren valt onder te verdelen in verschillende categorieën. We beginnen met de verpleegkundige taken. De taken – die door anderen zijn ingepland – mag je als verzorgende ig wel uitvoeren. De beslissing wie welke injectie moet hebben wordt echter door iemand anders gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de behandelend arts of de verpleegkundige.  

Dan kijken we daarnaast naar de huishoudelijke ondersteuning die je aanbiedt als verzorgende ig. Veel ouderen of anderen die niet meer in staat zijn om zelfstandig te leven, hebben hulp nodig bij het wassen of aankleden. Steunkousen aantrekken is voor veel senioren niet meer zo makkelijk, hiermee kun jij dus helpen. Ook ben je natuurlijk een aanspreekpunt voor de cliënt of patiënt. Dit maakt dat je een belangrijke signalerende functie hebt. Je bent degene die als eerste kunt zien of er iets niet pluis is bij iemand. Door snel en adequaat anderen in te schakelen, voorkom je dat een situatie snel verslechtert.

Hoe staat het ervoor met de zorg in Nederland?

Er is altijd veel te doen over de kwaliteit van zorg in ons land. Alle politieke partijen hebben er een duidelijk mening over. Door te kiezen voor een carrière in de zorg, help je mee met het oplossen van het gebrek aan capaciteit. Er zijn altijd handen aan het bed nodig om de zwakkeren en hulpbehoevenden van de juiste zorg te voorzien. Er zijn in ieder geval genoeg vacatures beschikbaar, dus met het juiste diploma hoef je je geen zorgen te maken over een gebrek aan werk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *