Alles wat je moet weten over de WAO en herkeuring

Als je een WAO-uitkering ontvangt, kan het soms verwarrend zijn wat betreft de herkeuringen, de leeftijd waarop deze plaatsvinden en hoe het systeem precies werkt. In dit artikel duiken we dieper in de herkeuring van de WAO, hoe lang je recht hebt op een uitkering en tot welke leeftijd je eventueel kunt worden herkeurd. We beantwoorden de meest gestelde vragen en geven je alle informatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd te zijn.

Wat is de WAO en wanneer heb je recht op een uitkering?

De WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering) is een uitkering die werd verstrekt aan werknemers die arbeidsongeschikt raakten vóór 1 januari 2004. Als je voor deze datum ziek werd en niet meer kon werken, kreeg je een WAO-uitkering op basis van je mate van arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van hoeveel je nog kunt werken, oftewel hoeveel je arbeidsongeschikt bent.

Als je arbeidsongeschikt raakt en hiervoor in aanmerking komt, wordt er een percentage vastgesteld dat aangeeft hoe arbeidsongeschikt je bent. Dit kan 35%, 80% of zelfs 100% zijn. Hoe hoger het percentage, hoe meer je uitkering is, maar deze kan door de jaren heen veranderen, vooral als je gezondheid of je werkcapaciteit verandert.

Tot welke leeftijd krijg je WAO?

In principe krijg je WAO tot je de AOW-leeftijd bereikt, die meestal tussen de 65 en 67 jaar ligt, afhankelijk van je geboortedatum. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt, vervalt de WAO-uitkering en krijg je AOW in plaats daarvan. Als je dus arbeidsongeschikt blijft tot je AOW krijgt, dan ontvang je geen WAO-uitkering meer na deze leeftijd, maar krijg je de AOW, die is bedoeld als basisinkomen voor ouderen.

Wat gebeurt er bij een herkeuring van de WAO?

De herkeuring is een belangrijk onderdeel van het WAO-systeem. Het kan zijn dat het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) je oproept voor een herkeuring, ook wel een herbeoordeling genoemd. Dit gebeurt wanneer er twijfel is over je arbeidsongeschiktheid of als je zelf aangeeft dat je gezondheid is veranderd. Het UWV kan bijvoorbeeld een herkeuring aanvragen als:

  • Je gezondheid verandert: Als je gezondheid verslechtert of verbetert, kan het UWV besluiten dat het nodig is om je opnieuw te beoordelen. Dit geldt zowel als je aangeeft dat je meer kunt doen of als je juist minder kunt werken.
  • Je weer gaat werken: Als je weer een deel van je werk kunt uitvoeren of als je ander werk hebt gevonden, kan het UWV je herkeuren om je nieuwe situatie te beoordelen.
  • Veranderingen in je persoonlijke situatie: Als je bijvoorbeeld verhuist naar het buitenland of je situatie verandert op andere manieren, kan dit ook een herkeuring uitlokken.

Tijdens een herkeuring kijkt een verzekeringsarts naar je gezondheid en beperkingen, en een arbeidsdeskundige bekijkt of je in staat bent om (ander) werk te vinden dat bij jouw situatie past. Je arbeidsongeschiktheid wordt dan opnieuw beoordeeld, wat gevolgen kan hebben voor de hoogte van je uitkering.

Tot welke leeftijd wordt je herkeurd?

De herkeuring wao, tot welke leeftijd kan dat? De herkeuring kan plaatsvinden tot je 65 jaar. Dit betekent dat je tot deze leeftijd herkeurd kunt worden om te kijken of je nog recht hebt op de uitkering. Na de 65ste verjaardag vervalt de verplichting voor herkeuring, en wordt de WAO-uitkering vervangen door AOW. Bij de herkeuring kijkt het UWV naar je gezondheidsstatus en je werkcapaciteiten. Als het blijkt dat je meer kunt werken dan voorheen, kan je uitkering worden verlaagd. Als je arbeidsongeschiktheid blijft, kan je WAO-uitkering gelijk blijven of zelfs verhoogd worden.

Wat als je het niet eens bent met de herkeuring?

Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met de uitkomst van je herkeuring. Als dit het geval is, kun je bezwaar maken tegen de beslissing van het UWV. Dit betekent dat je opnieuw de kans krijgt om je situatie voor te leggen, eventueel met extra bewijs van je arts of een specialist.

Het is belangrijk om goed te weten dat je bezwaarschrift binnen zes weken na de beslissing van het UWV ingediend moet worden. Als het bezwaar wordt afgewezen, kun je in beroep gaan bij de rechtbank.

Wat gebeurt er na 65 jaar?

Zoals eerder aangegeven, krijg je AOW als je de AOW-leeftijd bereikt. Dit betekent dat je WAO-uitkering vervalt. Als je voor 2004 arbeidsongeschikt werd en een WAO-uitkering ontvangt, kun je deze ontvangen tot je de AOW-leeftijd bereikt. Daarna wordt het recht op de WAO vervangen door AOW.

Het UWV hoeft geen herkeuring uit te voeren na de AOW-leeftijd. Je krijgt geen verdere beoordelingen van je arbeidsongeschiktheid en de uitkering wordt niet meer herzien.

Voor meer informatie over de WAO en gerelateerde onderwerpen, kun je terecht bij FFIN, een betrouwbare bron die verder kan helpen met vragen over arbeidsongeschiktheid en de uitkeringssystemen in Nederland.

Plaats een reactie