Hoe herken ik slaapapneu?

Slaapapneu is één van de meest ernstige slaapproblemen, maar wat is slaapapneu? Het is een aandoening waarbij je ademhaling stokt wanneer je slaapt. Het kan een beetje haperen zijn, maar het kan ook gebeuren dat je adem stopt voor bijna tien seconden. Doordat de hersenen een signaaltje krijgen dat de zuurstoftoevoer is gestopt komt de ademhaling weer op gang. Dit kan op deze manier meerdere keren per uur gebeuren en het zorgt ervoor dat je ‘s morgens doodmoe wakker wordt. Sommige mensen merken ‘s nachts wel dat ze vaak wakker worden, anderen merken helemaal niets. In de meeste gevallen wordt apneu veroorzaakt door het afsluiten van de luchtwegen door de tong, de amandelen of het strottenklepje. Soms is er geen sprake van een afsluiting, maar wordt de ademhaling toch geblokkeerd. Dat gebeurt vaker bij mensen die ook al andere klachten hebben, zoals hartklachten of een spierziekte.

Symptomen van slaapapneu

Het is soms moeilijk om slaapapneu te herkennen. Je krijgt dan wel een heleboel klachten, maar ze zijn vaak moeilijk terug te herleiden naar apneu. De meest voorkomende symptomen zijn slaperigheid overdag, vermoeidheid, weinig energie en ochtendhoofdpijn. Dat leidt dan weer tot andere klachten, zoals neerslachtigheid en concentratieproblemen. De meest duidelijke aanwijzing dat er sprake is van slaapapneu is dat je luid snurkt en dat dat snurken soms wordt onderbroken, waarna je bijna snakkend naar adem weer opnieuw gaat snurken. Wanneer je slaapt met een partner zal die dit zeker herkennen. Lastiger is het wanneer je alleen bent. Dan kan er door een slaaponderzoek gekeken worden of je slaapapneu hebt. Zo’n onderzoek vindt soms plaats in een slaapkliniek, maar vaak ook bij je thuis. Je krijgt dan één nacht meetapparatuur om en zo wordt de kwaliteit van je slaap onderzocht. Door het onderzoek thuis te doen worden de resultaten betrouwbaarder.

Slaapapneu genezen

Slaapapneu is eigenlijk niet echt te genezen. Wel is behandeling goed mogelijk, zodat de negatieve gevolgen beperkt blijven. Om te beginnen is er een aantal dingen die je zelf relatief makkelijk kunt doen. Die hebben te maken met je leefstijl: stoppen met roken, zo nodig afvallen, weinig alcohol en geen slaapmiddelen gebruiken. Ook simpele trucjes als je hoofd flink hoger laten rusten dan je lichaam, door bijvoorbeeld twee kussens te gebruiken, kunnen al verlichting brengen. Helpt dit allemaal te weinig, dan kan de slaapkliniek je adviseren om andere maatregelen te nemen. Bij lichte klachten die gepaard gaan met snurken is een anti-snurkbeugel een mogelijkheid. De snurkbeugel creëert meer ruimte in de keelholte. Een relatief simpele methode is de positietrainer, een apparaatje dat trillingen veroorzaakt waardoor je niet meer op je rug blijft slapen. Ook door in een andere positie dan op je rug te slapen kan apneu verminderen. Bij ernstiger klachten kan een slaapmasker met een pompje dat lucht in de keel blaast worden ingezet. Het is wel even wennen om daarmee te slapen, maar het geeft goede resultaten. Een lichte operatie aan de huig of het verhemelte in de slaapkliniek is een andere mogelijke oplossing. De huig wordt iets kleiner gemaakt en het verhemelte een beetje verhard, waardoor er minder kans op trillingen is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *