Lening berekenen

Er zijn genoeg redenen om een lening aan te gaan. Een grote aankoop, een hypotheek, een studie – en nog veel meer opties. Voordat je al begint met jezelf rijk rekenen, is het natuurlijk handig om een lening te berekenen. Dat wil zeggen dat je berekent wat je kunt en mag lenen in jouw situatie. Want die is voor iedereen anders. Dat heeft niet alleen te maken met jouw persoonlijke situatie, maar ook met waar je de lening aanvraagt. Een lening berekenen is geen garantie, maar geeft een indicatie. Waar je ook een lening aanvraagt, er zijn een aantal punten waar altijd naar gekeken wordt.

Doel van je lening

Allereerst is dat waarom je wil lenen. En dus indirect hoe je wil lenen. Geld voor een auto lenen doe je bijvoorbeeld met een persoonlijke lening: een eenmalig bedrag dat je in vaste aflossingen terugbetaalt. Het doel van je lening hoeft geen tastbaar en groot product te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook aan lening aangaan om een studie te financieren. Of om te investeren in de verduurzaming van je huis. Of gewoon in de renovatie van je badkamer. Ook een hypotheek is lening. Een bank of andere kredietverstrekker wil vaak een idee hebben van waarvoor het geld wordt ingezet dat jij leent.

Inkomen

Om je lening te berekenen, is het doel van je lening en je soort lening niet het enige dat van belang is. Jouw inkomen heeft grote invloed op wat je mag of kunt lenen. Dit inkomen kan je salaris zijn dat iedere maand hetzelfde is omdat je in loondienst bent bij een werkgever die iedere maand of iedere vier weken salaris op je rekening stort. Je kunt ook inkomen hebben uit je eigen onderneming, dan gaat het om winst en omzet. Wanneer je geen inkomen uit werk of loondienst hebt, zal het lastig worden een lening aan te vragen.

Thuis

Dit heeft te maken met je thuissituatie. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar of je de aflossing kunt veroorloven. Dat wil zeggen of je het geld voor de aflossing overhoudt na je inkomen minus je vaste lasten. Je inkomen kan uit werk zijn, maar ook van een uitkering. Je vaste lasten zijn bijvoorbeeld je huur of de aflossing van je hypotheek. Dit wordt bepaald aan de hand van je thuissituatie, niet je precieze gegevens. Je vult dus bij een lening berekenen in met hoe veel mensen je in je huis woont en wie er meebetalen aan de huur bijvoorbeeld.

Waar op letten bij rekentools

Bij kredietverstrekkers wordt hier soms specifieker naar gekeken. Een rekentool om je lening te berekenen is bedoeld als richtlijn. Dit geeft dus geen garantie. Je maximale leenbedrag kan hoger of lager zijn dan volgens de berekening. Ook wordt het maximale leenbedrag berekend. Vaak is het niet verstandig om het maximaal mogelijke te lenen. Leen liever wat echt noodzakelijk is. Zo houd je ruimte over om eigen geld te sparen bijvoorbeeld.

Op Findio.nl lees je van alles over lenen en financieringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *