Life coach nodig; wie betaalt de kosten?

Soms weet je niet helemaal meer wat jou motiveert in het leven en waarvan je energie krijgt. Een dip is heel normaal om te hebben en vaak hoef je, je geen zorgen erom te maken. Maar wanneer deze dip langer dan één maand aanhoudt kan het geen kwaad om hulp in te schakelen van een specialist op het gebied van lifecoaching. Een life coach kan je helpen met vragen zoals: “ik heb last van angst of ik ben ontevreden, waar komt dit vandaan en hoe los ik dit op?” Wanneer je gebruik wil maken van deze hulp is het fijn om te weten wie voor de kosten opdraagt. In deze blog wordt uitgelicht wie deze kosten betaald.

Zorgverzekering

Voordat we beschrijven welke zorgverzekering lifecoaching vergoedt is het belangrijk om het verschil tussen coaching en counseling te verduidelijken.

  • Bij coaching zoekt de cliënt met behulp van een coach zelf naar verbeteringen en oplossingen in zijn/haar leven.
  • Bij counseling zoekt de therapeut naar het onderliggende probleem van de cliënt en op basis daarvan komt hij/zij met een oplossing.

Counseling wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed wanneer de counselor lid is van een erkende beroepsvereniging zoals Algemene Beroepsvereniging voor Counseling. De zorgverzekeraars CZ, OHRA, Zilveren Kruis, Menzis en Nationale Nederlanden zullen counseling vergoeden. Echter, wordt coaching niet vergoed door zorgverzekeraars.

Werkgever

Een werkgever reserveert vaak per werknemen een opleidingsbudget dat besteedt kan worden aan coaching. Of het nou gaat om business coaching of andere soort coaching een coachtraject kan als zinvol gezien worden door de werkgever waardoor het vergoedt kan worden. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding is het belangrijk om te overleggen met de werkgever dat je gebruik wil maken van deze hulp.

Uit je eigen zak

Vergoed je werkgever de kosten voor lifecoaching niet? Dan kan je deze kosten mogelijk via de belastingdienst aftrekken als scholingskosten. Echter ligt het wel aan het doel van de coaching. Wanneer dit gericht is op verandering van positie binnen een bedrijf door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen zal de belasting dit sneller accepteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *