Luchtverontreiniging bestrijden in 2022: 3 oplossingen

In de tijd waarin we leven is luchtverontreiniging helaas de realiteit en een serieus probleem waar we iets aan moeten doen. Verschillende schadelijke deeltjes in de lucht, zoals fijnstof, zware metalen en stikstofdioxide, zorgen ervoor dat de lucht die we inademen schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Hierdoor kunnen we verschillende klachten krijgen aan bijvoorbeeld onze luchtwegen. Daarnaast vormt luchtvervuiling een grote bedreiging voor het milieu en het klimaat. Tijd om hier iets aan te doen, want zelfs met kleine aanpassingen kun je als individu een verschil maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede luchtzuivering in huis. In dit artikel lees je wat je in het komende jaar nog meer kunt doen om luchtverontreiniging te bestrijden. 

1. Duurzaam verwarmen van je woning

Als het winter wordt is een warm huis erg aangenaam. Veel manieren om je huis warm te stoken zijn echter niet erg duurzaam: ze zorgen namelijk voor CO2-uitstoot. Hierbij kun je denken aan aardgas, maar ook het stoken van hout in een open haard. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven die niet schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit. Je kunt bijvoorbeeld investeren in betere isolatie voor je woning en daarnaast kiezen voor een hybride warmtepomp of zonnepanelen. In sommige gevallen kun je zelfs subsidie voor energiebesparende maatregelen ontvangen.

2. Vaker de fiets of de trein pakken

Autorijden is één van de grote boosdoeners als het om luchtverontreiniging gaat. Alle beetjes helpen en als het even kan is het dan ook altijd een goede keuze om de auto te laten staan en de fiets te pakken voor kortere ritjes. Moet je dagelijks ver reizen voor school of je werk? Dan is de trein een betere keuze dan de auto. Treinen stoten vele malen minder CO2 uit dan de auto, en je voorkomt ook nog eens files als je vaker de trein pakt. Kun je niet om tripjes met de auto heen, omdat je dagelijkse bestemming moeilijk te bereiken is met het OV? Dan is het de moeite waard om je te oriënteren op het huren of aanschaffen van een schone en zuinige auto. 

3. Zorg altijd voor schone luchttoevoer in je huis

Naast aardgas en het stoken van hout kunnen ook andere dingen in huis luchtverontreiniging veroorzaken. Zo kunnen huisdieren de luchtkwaliteit bijvoorbeeld flink omlaaghalen. Daarnaast is binnen roken funest voor schone lucht in huis. Maar ook zorg je zelf door puur en alleen te ademen al voor luchtverontreiniging. Gelukkig kan dit probleem makkelijk opgelost worden door goed te ventileren en te zorgen voor goede luchtzuivering in huis. 

We hopen dat je met deze 3 oplossingen alvast een schoner 2022 in gaat. Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *