Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Een rechtsbijstandverzekering, we kennen hem allemaal wel. Maar wat kan je er eigenlijk mee en hoe weet je dat je de juiste verzekering afgesloten hebt? Waar moet je op letten als je rechtsbijstandverzekering gaat vergelijken? Lees hier alles over in deze blog.

Wat is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk?

Een rechtsbijstandverzekering geeft dekking aan hulp en advies bij juridische problemen. Een voorbeeld hiervan is wanneer je ontslagen bent vanwege een reorganisatie van het bedrijf waar je werkzaam voor bent. Of wanneer je een aanrijding hebt gehad en je komt er niet uit met de tegenpartij. Wanneer je in een dergelijke situatie terecht komt is het fijn om iemand achter de hand te hebben die alles weet over jouw rechten en plichten. De kosten van deze rechtspersoon wordt gedekt uit de rechtsbijstandverzekering.

Waar moet je opletten bij het afsluiten?

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering afsluit is het verstandig op een aantal dingen te letten. Dit is handig als voorbereiding voor het beslissen welke rechtsbijstand verzekering er bij je past. Hiervoor moet de je de rechtsbijstandverzekering vergelijken met die van meerdere aanbieders. De punten waar je hierbij op moet letten zijn:

·        De hoogte van de premie

·        De algemene voorwaarden van de rechtsbijstandsverzekering

·        De franchise of de drempel

·        De kosten die wel of juist niet gedekt worden

·        De eventuele eigen bijdrage

·        Hoe flexibel is de aanbieder

Is een rechtsbijstandverzekering noodzakelijk?

Het si sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie of het handig of nodig is om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Een conflict kan soms uit onverwachte hoek opduiken. Ook is het aan te raden te kijken naar andere randzaken als hoe veel zit ik op de weg, bezit je een eigen woning. Door deze punten naast elkaar af te wegen kom je er vanzelf uit of het wel of niet verstandig is een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Welke dekkingen zijn er?

Er zijn 4 soorten dekkingen (modules) bekend:

·        Verkeer

·        Inkomen

·        Consument en wonen

·        Fiscaal recht en vermogen

De dekking voor verkeer

Met deze module ben je verzekerd voor verkeersconflicten. Bij deze module ben je ook als fietser of voetganger beschermd. Wanneer je in conflict komt met de tegenpartij helpt deze verzekering je erbij om dit volgende wet op te lossen met de tegenpartij.

Inkomens dekking

Met deze module ben je verzekerd voor conflicten op de werkvloer. Wanneer je ontslagen wordt en jij dit niet rechtvaardig vindt. Of wanneer er een conflict ontstaat over zwangerschap, ziekte of pensioen. Dan heb je iemand achter je staan die weet hoe de wet in elkaar steekt, die jou kan adviseren in wat je kan doen.

Consument en vermogen

Deze module geeft je recht op bijstand bij conflicten over consumentenzaken. Bijvoorbeeld wanneer je een probleem ervaart met een aankoop en je komt er niet uit met de betreffende winkel. Ook geschillen met buren, vrienden en familie vallen hier onder. Evenals een conflict op het huurcontract of koopcontract.

Vermogen en fiscaal recht

Bij deze module gaat de dekking over conflicten over je vermogen. Zo kan je denken aan beleggingen, meningsverschillen met de belastingdienst of een conflict over de verkoop van je vakantiehuis. Hier is de wet ook weer duidelijk over en zal je zo goed mogelijk geadviseerd worden volgens de wet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *