Tips over het bewuster omgaan met geld

Voor veel mensen is geld vooral één ding: een kwellend onderwerp. Maar alleen wie zijn financiële situatie onder controle heeft, komt niet in de problemen. In dit blog enkele tips over hoe er bewuster met geld kan worden omgegaan.

Wat zijn schulden?

Het maakt niet uit of je 20 euro leent van een vriend of een wasmachine op rekening bestelt bij een postorderbedrijf. Elke keer wanneer je je vastlegt op een aflossing, maak je een schuld. Zelfs als je grotere bedragen van de bank “leent”, zijn dit schulden. Allen worden ze dan krediet genoemd. Daarin staat precies hoelang het duurt voordat het krediet is terugbetaald en hoeveel rente je moet betalen. In principe is het lenen van geld van derden geen probleem. Integendeel, het is zelfs zinvol, vooral voor grotere aankopen.

Wanneer is er van overmatige schuldenlast?

Het wordt pas problematisch wanneer iemand niet langer in staat is zijn schulden te betalen vanuit eigen inkomen en vermogen. Als de schulden aan zogenaamde schuldeisers over een langere periode groter zijn dan de eigen middelen, is er sprake van overmatige schuldenlast. Kijk dan naar bewindvoering in Rotterdam als je in Rotterdam en omgeving woont.

Een te hoge schuldenlast, dus faillissement aanvragen?

Gelukkig is het niet altijd noodzakelijk om faillissement aan te vragen bij een te hoge schuldenlast. Probeer eerst samen met een professional tot een minnelijke schikking te komen met iedereen die nog geld van je krijgt. Alleen als dit mislukt, is een faillissement een zinvolle stap. Als er toch een insolventieprocedure komt, ben je meestal na enkele jaren weer schuldenvrij.

Schulden aflossen met een lening?

Het idee om schulden af te lossen met een lening ligt voor de hand. Maar is dat de juiste weg? Stel dat je € 3.500 schuld hebt, verdeeld over verschillende schuldeisers. Met het geld van een lening kun je ze in één keer afbetalen. Er ontstaat dan echter weer een schuld bij de bank. Plus rente. Hoewel je in zo’n situatie wellicht meer overzicht hebt, zijn de passiva gelijk gebleven of zelfs toegenomen. Op korte termijn zul je hierdoor wat tijd winnen, maar het zal het probleem niet oplossen.

Kun je schulden erven?

Ja, het is mogelijk. Als je erft, moet je een keuze maken: Alles of niets. Dit komt omdat zowel de bezittingen als de schulden van de overledene op de erfgenaam overgaan. Een gedeeltelijke overerving is niet mogelijk. Je kunt een erfenis echter ook verwerpen. Dit moet je binnen zes weken doen bij een notaris. Als niet duidelijk is of de bezittingen groter zijn dan de schulden, is het zinvol hiervoor een professional in te schakelen. In geval van twijfel zal dit ervoor zorgen dat schulden alleen worden afgelost uit de erfenis en niet uit privévermogen.

Ik heb schulden. Wat kan ik doen?

De eerste stap is al gezet wanneer je je bewust wordt van je situatie. Je onderkent dat je (te veel) schulden hebt gemaakt. Nu wil je de schuld verminderen. Een goede beslissing, want schulden niet betalen brengt je nergens. Maak eerst een overzicht van alle schulden en sorteer ze op urgentie. Doe dan een poging om een regeling te treffen met de schuldeisers. Dit betekent: bied aan het uitstaande bedrag in termijnen te betalen of vraag hen een deel van het bedrag kwijt te schelden. Misschien is het wel zinvol om onder bewind te worden gesteld. Een bewindvoerder kan je ook helpen met tips over hoe je van je schulden af kunt komen of hoe je ze kunt verminderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *