Waarom een sauna goed is voor je gezondheid

In Finland gebruiken ze hem bijna iedere dag: de sauna. Dat is ook niet zo gek, want een sauna heeft veel voordelen. Zo is een sauna bijvoorbeeld hartstikke goed voor je gezondheid. Hoe dat precies komt, leggen we je in het artikel hieronder uit.

Een sauna is een kleine cabine die erg warm wordt. Dit zorgt ervoor dat je gaat zweten. Een bezoekje aan de sauna duurt nooit lang, vaak breng je twee of drie korte bezoekjes van 15 minuten aan de sauna. Er zijn ook sauna’s die niet warm worden, maar die je wel op warmen. Dat zijn infrarood sauna’s. Een infrarood sauna past ook erg makkelijk in bijvoorbeeld je badkamer. Wanneer je er dus over denkt om een sauna te kopen, kun je het beste een infrarood sauna kopen.

Ontspanning

Stress is slecht voor je, dat weten we inmiddels wel. Door een bezoekje aan de sauna te brengen, kun je heerlijk ontspannen. Het is een moment waar je alles even los kunt laten. Door de hitte ontspannen ook je spieren makkelijker, waardoor je minder snel last zult krijgen van bijvoorbeeld rug-, nek- en schouderklachten.

Goed voor je weerstand

Omdat je lichaam snel warmer wordt wanneer je in de sauna zit, reageert je lijf alsof het koorts gaat krijgen. Je lichaam maakt dan dus ook extra witte bloedcellen aan, waardoor je weerstand wordt verhoogt. Witte bloedcellen zijn namelijk de bewakers van het lichaam en vallen indringende cellen aan. Deze truc werkt alleen wanneer je regelmatig in de sauna gaat, wanneer je namelijk weer naar een normale temperatuur gaat, stopt je lichaam ook weer met het aanmaken van die bloedcellen. Het aantal witte bloedcellen gaat dan weer terug naar normaal.

Verbeterde bloeddoorstroming

Omdat je lichaam opwarmt, worden je bloedvaten wat groter. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker hitte af kunt voeren, maar ook dat je doorbloeding beter gaat. Dat je bloed beter stroomt, maakt ook dat afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd, waardoor je lichaam zichzelf als het ware schoonspoelt.

Een schone huid

Je huid zit vol kleine gaatjes, die poriën worden genoemd. In deze kleine gaatjes gaat vuil zitten; dode huidcellen, of viezigheid van buitenaf. Dat vuil kan dan voor verstoppingen zorgen, waardoor je bijvoorbeeld puistjes kunt krijgen. Met een gewone douchebeurt kun je vaak niet al het vuil wegspoelen, maar wanneer je in de sauna gaat, gaan je poriën open staan. Door het vele zweten dat je doet in de sauna, stroomt het vuil uit je poriën. De sauna zorgt dus voor een erg schone huid. Dat kun je ook voelen, je huid is namelijk na een bezoekje aan de sauna heerlijk zacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *