Tips om een dierbare te helpen bij een verslaving

Een geliefde, vriend of familielid die worstelt met een alcohol-, drugs- of gokverslaving kan een moeilijke situatie zijn. Het kan uitdagend zijn om te weten hoe je kunt helpen of zelfs hoe je dient te reageren. Het is begrijpelijk dat je je machteloos voelt. Het goede nieuws is dat je kunt helpen. In deze blog komen vijf tips aan bod die je kunt gebruiken wanneer je een dierbare ziet worstelen met een verslaving.

Luister en toon begrip

Een van de beste manieren om een dierbare te helpen die worstelt met een verslaving, is door te luisteren en empathie te tonen. Hoewel hun gedrag misschien frustrerend of moeilijk te begrijpen is, is het belangrijk om te onthouden dat verslaving een ziekte is. Probeer in hun schoenen te staan en te begrijpen dat ze lijden, ook al lijkt het misschien zelfingenomen.

Bied praktische hulp

Het aanbieden van praktische hulp kan variëren van het doen van boodschappen tot het rijden naar een afspraak of het helpen van een geliefde bij het vinden van een afkickkliniek. Lichte, praktische hulp kan soms het verschil maken in de moeilijke tijden van een verslaafde.

Help hen bij het vinden van een goede hulp

Het vinden van een goede hulp of behandeling voor een verslaving kan voor de meesten lastig zijn. Help je geliefde bij het vinden van professionele hulp, of het nu gaat om een afkickkliniek, therapeut of specialist in verslavingszorg. Misschien ken je iemand die in het verleden een succesvol herstel heeft doorgemaakt en kan hij of zij advies geven.

Vergeet zelfzorg niet

Verslaving kan emotioneel uitputtend zijn en voor je eigen gemoedsrust is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen, integendeel, het is noodzakelijk. Zoek steun bij vrienden en familie of overweeg om met een therapeut te praten.

Vermijd oordelen en schaamte

Een van de grootste hindernissen voor herstel is het gevoel van schaamte en stigmatisering rond verslaving. Vermijd het oordeel of het maken van opmerkingen die stigmatiserend kunnen zijn voor een verslaafde. Onthou dat het niet hun schuld is en dat wat ze doormaken een ziekte is. Het is belangrijk om met respect, tolerantie en begrip te reageren.

Samenvatting 

Het kan moeilijk zijn om hulp te bieden aan een geliefde die worstelt met verslaving, maar door deze vijf tips te volgen kun je ze helpen op het pad naar herstel. Vergeet niet om empathie en begrip te tonen en om praktische hulp te bieden bij het vinden van een goede behandeling. Vergeet niet om ook voor je eigen welzijn te zorgen en om geen oordeel te vellen over jouw dierbare. Wanneer we onze geliefden steunen, kunnen we het verschil maken tussen hopeloosheid en een weg naar herstel. Voor meer informatie over hoe je je geliefde kunt helpen kun je eens kijken op de site van een afkickkliniek als Connection SGGZ.
Bron: connection-sggz.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *