Beleggen in aandelen, waarom?

Wat zijn aandelen? Dat is de vraag die veel mensen stellen wanneer je begint over beleggen en er mensen zijn die er nog niets van weten. Wanneer je een aandeel koopt dan ben je simpel gezegd deels eigenaar van het bedrijf waar je het aandeel van koopt.

Hoe meer aandelen je hebt, des te meer je in te brengen hebt. Wanneer je bijvoorbeeld 15% van de aandelen bezit, dan ben je voor 15% eigenaar van het bedrijf. Je hebt dan ook 15% van de stemmen wanneer het aankomt op belangrijke beslissingen die binnen het bedrijf moeten worden gemaakt

Waarom beleggen in aandelen?

Wanneer je in aandelen belegt, dan investeer je dus in feite in een bedrijf. Bedrijven op de beurs geven aandelen uit omdat ze meer kapitaal wensen of nodig hebben. Wanneer jij een aandeel koopt dan spek je dus als het ware het vermogen van een bedrijf. Maar waarom zou je een aandeel kopen?

Veel beleggers kopen aandelen met in het vooruitzicht om op korte of op lange termijn winst te maken op de aandelen. Sommigen kopen de aandelen vanwege de dividenduitkeringen, anderen willen winst maken door de aandelen bij een koersstijging te verkopen.

Dividend

Dividend is voor beleggers dus een reden om in aandelen te beleggen. Veruit de meeste beursgenoteerde bedrijven keren dividend uit aan de aandeelhouders. Hoe meer aandelen je bezit, des te hoger het dividendbedrag. Dit gaat namelijk per aandeel. Het uitgekeerde dividendbedrag is een deel van de winst van een bedrijf. Als een bedrijf het goed doet vanwege gunstige omstandigheden dan profiteer je dus mee. Dit is een goede kans om meer vermogen op te bouwen.

Koerswinst bij verkoop

Anderen kopen aandelen vanwege goede vooruitzichten. Wanneer een koers momenteel nog laag is, maar door middel van goede en betrouwbare bronnen heb je vastgesteld dat er goede omstandigheden voor bepaalde bedrijven of een bepaalde sector op komst zijn, dan kun je een koersstijging voor zijn door nu een hoop aandelen in te kopen. Wanneer de omstandigheden vervolgens gunstiger worden dan kun je deze aandelen voor een veel hogere prijs verkopen. Wanneer er sprake is van gunstige omstandigheden dan is het aandeel namelijk heel gewild op de beurs, en daardoor wordt jouw aandeel meer waard.

Iets voor mij?

Of het iets voor jou is dat hangt van jezelf af. Wanneer je de intentie hebt om meer vermogen op te bouwen dan is beleggen in aandelen een goede optie. Sparen is de laatste jaren een stuk minder aantrekkelijk geworden vanwege de lage rente. Dit is de reden dat steeds meer mensen gaan beleggen.

Op dit vlak moet je echter wel op de hoogte zijn van de juiste aanpak, maar ook van de risico’s die beleggen in aandelen met zich mee brengt. Je kunt in een klap je vermogen verdrievoudigen, maar je kunt ook in een vingerknip alles kwijt zijn. Het is daarom belangrijk dat je goed op de hoogte bent van het feit: Wat zijn aandelen precies, wat zijn de risico’s voor mij, hoe veel vermogen wil ik inleggen en hoe pak ik het aan?

Wanneer je goed begeleid wilt worden dan zou je een bedrag neer kunnen leggen voor een beleggingsadviseur. Deze kan je wegwijs maken in de wereld van het beleggen. Belangrijk, want één verkeerde beslissing kan hier fataal zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *