Hoe voorkom je klachten van de overgang?

De overgang is de periode die voorafgaat aan de menopauze. Tijdens de overgang wordt de menstruatie steeds onregelmatiger en minder waarna hij uiteindelijk zal uitblijven. De periode na de laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Tijdens de overgang kunnen vrouwen vaak lichamelijke en zelfs geestelijke klachten ervaren. Wij vertellen je in dit artikel meer over hoe je veel van deze klachten door de overgang kunt voorkomen.

Wat zijn de symptomen van de overgang?

Doordat er in het lichaam heel veel gaat veranderen op hormonaal gebied kunnen er lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan. Niet iedere vrouw heeft hier veel last van.

Lichamelijke symptomen

De menstruatiecyclus zal onregelmatiger worden. De tussenposes tussen de menstruaties variƫren sterk. Ook kunnen het bloedverlies en de lengte van de menstruatie variƫren. Het kan gebeuren dat je ineens last krijgt van menstruatiepijn, maar ook dat dit erger wordt, minder wordt of verdwijnt. Uiteindelijk zal de menstruatie helemaal stoppen en begint de menopauze.

Veel vrouwen hebben last van opvliegers. Dit zijn heftige, kortdurende warmte aanvallen waarbij ze onder meer last hebben van een opgejaagd gevoel en hartkloppingen. Door opvliegers en andere klachten kunnen er slaapproblemen ontstaan. Daarnaast kan de overgang hoofdpijn, migraine, duizeligheid, spierpijn, misselijkheid en pijnlijke borsten veroorzaken.

Vaginale klachten kunnen zich voordoen. Denk hierbij aan droog en dun vaginaal slijmvlies, jeuk en afscheiding, pijn bij het vrijen en vaginale schimmels.

Sommige vrouwen krijgen last van een verzakte blaas of endeldarm door de afname van spierkracht. Tenslotte ervaren veel vrouwen koude handen en voeten, slaperigheid, beenkramp en gewichtstoename.

Geestelijke symptomen

Naast alle lichamelijke klachten kunnen vrouwen ook geestelijke klachten ervaren, zoals niet lekker in hun vel zitten, onzekerheid, angst of slapeloosheid.

Hoe voorkom je klachten van de overgang?

Een gezonde leefstijl helpt om de overgang door te komen. Dit houdt in dat je gezond eet, minimaal 30 minuten per dag beweegt, stopt met roken, alcoholgebruik matigt, stress voorkomt en probeert op gewicht te blijven. Op die manier maak je het voor jouw lichaam zo makkelijk mogelijk om door de overgang te komen.

Door de opvliegers kan het zijn dat je het ineens heel warm krijgt. Zorg dat je deze warmte kwijt kunt door ademende kleding te dragen, een donzen dekbed te gebruiken en de slaapkamer en andere ruimtes in huis goed te ventileren.

Slik medicijnen

Om overgangsklachten te voorkomen of verminderen kun je medicijnen slikken die hierbij helpen. Je hebt dan minder last van opvliegers, nachtelijk zweten en andere symptomen van de overgang. 

Tip: Ymea.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *