Wat doet een ergotherapeut?

Vraag jij jezelf af: wat is een ergotherapeut? In dit artikel leggen wij uit wat een ergotherapeut is en je kunt verwachten van een ergotherapiebehandeling. In de basis helpt een ergotherapeut mensen met een beperking. Een beperking kan hierbij in de breedste zin van het woord geïnterpreteerd worden. Het kan gaan om mensen die een geestelijke beperking hebben, maar ook om mensen met een lichamelijke beperking. Denk aan mensen die lange tijd revalideren na een ingrijpende operatie, mensen die verlamd zijn geraakt bij een ernstig ongeluk, enzovoorts. Een ergotherapeut kijkt samen met diens cliënt, hoe deze zijn of haar leven het beste invulling kan geven om zo min mogelijk hinder te ondervinden van een beperking. 

Persoonlijk advies van een ergotherapeut

Iedere situatie is anders, wat het onmogelijk maakt om een eenduidig advies te geven over de wijze waarop een cliënt met een beperking om kan gaan. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het verschil in type beperking. Ook de woonsituatie van een cliënt speelt hierin mee. Het verschil tussen een gelijkvloerse woning en een woning met meerdere etages is groot. Persoonlijk advies van een ergotherapeut helpt te leren omgaan met de situatie. Op welke manier kun je zodanig leven, dat de overlast van een lichamelijke of psychische beperking minimaal is? 

Beperk overlast van een beperking met oefeningen

Niet alleen wordt gekeken hoe je het beste kunt leren omgaan met een lichamelijke of psychische beperking. Ook kijkt een ergotherapeut naar oefeningen, die kunnen helpen de beperking enigszins op te heffen. Dit is lang niet altijd mogelijk. Er zijn echter wel oefeningen, die de overlast van zo’n beperking verder inperken. Leer bijvoorbeeld aan de hand van oefeningen, hoe je het beste met één hand kunt leven na een ongeluk of een ingrijpende operatie. Deze oefeningen worden door de ergotherapeut aan je toegelicht. Ook kom je regelmatig bij de ergotherapeut terug om te zoeken naar oefeningen die je op dat moment een stap verder kunnen helpen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *