Wat is 3D modeling?

Wanneer je naar een televisieprogramma kijkt of naar de bioscoop gaat, zijn sommige beelden bijna niet meer te onderscheiden van het echte leven. Neem een autoreclame of een reclame van een computermerk. De kans is erg groot dat deze beelden niet echt gefilmd zijn, maar virtueel zijn gemaakt, terwijl het er heel erg echt uitziet. Maar hoe worden deze beelden nou precies gemaakt? 

3D, wat is het precies?

3D, ook wel driedimensionaal genoemd, is: diepte, breedte en hoogte. 3D maakt het mogelijk om iets ruimtelijk waar te nemen. Bij https://stickylock.com/gamification/ helpen ze jou graag met het ontwikkelen van verschillende 3D-beelden en objecten. De term wordt op meerdere manieren gebruikt, dit kan soms nog wel eens voor verwarring zorgen. Zo heb je 3D-films die eigenlijk niet echt 3D zijn, maar jou door een trucje het gevoel geven dat je diepte ziet. Ook wordt de term ‘3D’ gebruikt bij animaties en games. Daarbij bedoelen ze dat het in 3D-perspectief is gemaakt. Om dit laatste te maken heb je speciale 3D-programma’s nodig. 

3D programma’s

Wanneer jij meer wilt gaan leren over 3D, zou je kunnen beginnen met het oefenen in een 3D-programma. Er zijn meerdere opties in 3D-programma’s. Zo heb je gratis programma’s, maar ook zijn er betaald programma’s. Elk programma heeft ongeveer wel dezelfde opties, wel zullen ze allemaal een net andere werkwijze hebben, dus het is aan jou waar jouw voorkeur ligt. Als je een beginner bent is het aan te raden om te beginnen met een gratis programma, zo kun je erachter komen of je het leuk vindt. 

Hoe werkt 3D?

Een 3D-figuur bestaat uit meerdere punten die vaststaan op verschillende coördinaten. Zo bestaat een kubus uit acht punten, maar kan een moeilijkere vorm zoals een boom uit wel duizenden punten bestaan. Hoe meer punten je hebt hoe meer details er in het figuur zullen komen, maar ook hoe zwaarder het jouw computer gaat belasten. 

Omdat het beeldscherm van bijna iedere computer, tablet of mobiel plat is, is het soms lastig om een 3D-figuur te gaan maken. Om het maken van een 3D figuur dan net iets makkelijker te maken, wordt er gewerkt met verschillende aanzichten van een figuur. Zo heb je het zijaanzicht, bovenaanzicht, vooraanzicht en een perspectiefaanzicht. Zo kun je om een figuur heen draaien en kijken hoe alles eruit ziet. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *