Zorgverzekeraars en hoortoestellen: Hoe zit dat precies?

Heeft u last van gehoorverlies? Dan kan een hoortoestel zeker een uitkomst bieden. Uw audicien of een audiologisch centrum bepaalt welk type hoortoestel geschikt is voor uw situatie. Het type hoortoestel is namelijk afhankelijk van de soort hoorklachten die u heeft. Hoortoestellen vallen voor zorgverzekeraars onder de categorie ‘hulpmiddelen’ en worden gedeeltelijk door de basisverzekering gedekt. Daarnaast zijn er vanuit de aanvullende zorgverzekering vergoedingen mogelijk voor de verplichte eigen bijdrage. Maar hoe zit dat nou precies? We leggen het u graag uit.  

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Doordat hoortoestellen onder hulpmiddelen vallen kan een gehoorapparaat gedeeltelijk of volledig vergoed worden vanuit uw basisverzekering. Het is daarbij wel belangrijk dat u kunt aantonen dat u minimaal 35 dB aan gehoorverlies heeft. Op basis van de informatie in de polisvoorwaarden van uw verzekering wordt en bepaald hoeveel er vergoed wordt. In de meeste gevallen vergoed een basisverzekering zo’n 75% van de aanschafprijs van hoortoestellen. Dan is het wel belangrijk dat u een toestel uit uw eigen categorie aanschaft en de aankoop doet bij een audicien die bij uw zorgverzekeraar is aangesloten. Een aanschaf van een gehoorapparaat valt onder het eigen risico. Daarom moet u, naast de eigen bijdrage, ook dat deel van het eigen risico dat nog open staat betalen. 

Vergoedingen vanuit aanvullende verzekering

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan vergoedt deze in een aantal gevallen de eigen bijdrage van 25% van de aanschafprijs. Ook hierbij is het belangrijk dat u naar een audicien gaat die bij uw zorgverzekeraar is aangesloten.

Hoorbatterijen en verzekeraars: hoe zit het daarmee?

Er zijn een aantal verzekeraars die een aanvullende verzekering aanbieden waarbij naast de vergoeding van het hoortoestel ook een bedrag per jaar wordt vrijgemaakt voor de vergoeding van bijvoorbeeld de batterij 312. Dit is de bruine variant van de hoorbatterij. Er zijn namelijk verschillende soorten hoorbatterijen. De andere varianten zijn de batterij 10, de batterij 13 en de batterij 675. U kunt in de specificaties van uw hoortoestel vinden welk type u nodig heeft. Afhankelijk van de voorwaarden zijn er twee vergoedingen. Er wordt een maximaal bedrag vrijgesteld voor de vergoeding van hoorbatterijen en hoortoestellen gezamenlijk, of een los bedrag voor het hoortoestel en een los bedrag voor de batterijen. 

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel toch nog vragen over de vergoedingen? Neem dan voor de zekerheid contact op met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen dan kijken welke polis pakket u heeft afgesloten en of u recht heeft op een vergoeding. Ook kunnen zij u precies vertellen welke audiciens bij hun zijn aangesloten waar u terecht kunt voor een nieuw hoortoestel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *